ΔημοσιεύσειςΤα Δικαιώματα ενός Εργαζομένου όταν δε λάβει τα Δεδουλευμένα

15 Μαρτίου 2024

Η κατάσταση της αγοράς οδηγεί πολλούς εργοδότες ν’ αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους εγκαίρως. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν τους μισθούς τους για μήνες και οι εργοδότες αρνούνται να τους καταβάλλουν, πράγμα που τους δημιουργεί πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητα.

Στην περίπτωση που δε λαμβάνετε τα δεδουλευμένα σας, έχετε το δικαίωμα να τα διεκδικήσετε με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά, μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τη δικαστική οδό, να καταγγείλετε τον εργοδότη σας στο Σ.ΕΠ.Ε. και να καταγγείλετε τη σύμβαση εργασίας σας. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε τι περιλαμβάνει η κάθε μία απ’ τις ενέργειες που έχετε το δικαίωμα να κάνετε.

#1 Υποβολή Καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας

Το πιο σύνηθες πρώτο βήμα είναι η καταγγελία του εργαζομένου στο Σ.ΕΠ.Ε. Αυτή η διαδικασία είναι σχετικά απλή και άμεση, μιας και προβλέπει μια συνάντηση των εργαζομένων και του εργοδότη παρουσία του επιθεωρητή εργασίας. Ο στόχος της συνάντησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των μερών.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι η καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας δεν περιλαμβάνει κάποια κύρωση για τον εργοδότη. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν αυτήν τη διαδικασία ως ένα μέσο πίεσης για να λάβουν τα δεδουλευμένα τους.

#2 Άσκηση Επίσχεσης Εργασίας

Ακόμα μια ενεργεία στη διάθεση των απλήρωτων εργαζομένων είναι η άσκηση επίσχεσης εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 325 Α.Κ.. Σύμφωνα με αυτήν τη διαδικασία, οι εργαζόμενοι ανακοινώνουν στον εργοδότη τους πως θα σταματήσουν να εργάζονται έως ότου καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό.

Για να προχωρήσετε σε επίσχεση εργασίας, θα πρέπει να υποβάλλετε δήλωση στο αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία απευθύνεται στον εργοδότη. Στη συνέχεια, η δήλωση αυτή κοινοποιείται στον εργοδότη από ένα δικαστικό επιμελητή.

Φυσικά, θα πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να μη θεωρηθεί καταχρηστική. Γι’ αυτόν το λόγο, συνήθως πραγματοποιείται σε σοβαρές περιπτώσεις.

#3 Άσκηση Αγωγής για τη Διεκδίκηση των Δεδουλευμένων

Εάν ο εργαζόμενος θέλει να κινηθεί νομικά, έχει το δικαίωμα άσκησης αγωγής ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων. Μέσω της αγωγής, μπορεί να αιτηθεί έκδοση διαταγής πληρωμής για τα δεδουλευμένα που δεν έχει λάβει, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νόμο 4488/2017.

Σύμφωνα με το άρθρο 47, η συζήτηση της αγωγής προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός 60 ημερών από την κατάθεσή τους. Σε περίπτωση που υπάρξει αναβολή, η συζήτηση προσδιορίζεται υποχρεωτικά σε 30 ημέρες, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου θα δημοσιευτεί υποχρεωτικά μέσα σε 30 ημέρες από τη συζήτηση της αγωγής.

#4 Κατάθεση Ασφαλιστικών Μέτρων

Εν συνεχεία του προηγούμενου δικαιώματος, ο εργαζόμενος έχει και το δικαίωμα της κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, με τα οποία αιτείται προσωρινή επιδίκαση των απαιτήσεών του, όπως ορίζεται στο άρθρο 728 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων εκτελείται άμεσα και ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα άσκησης έφεσης.

#5 Καταγγελία της Σύμβασης Εργασίας και Διεκδίκηση Αποζημίωσης

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων μπορεί να θεωρηθεί ως βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, κι έτσι ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας σου. Όταν το κάνει αυτό, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση απολύσεως, όπως ορίζεται απ’ το άρθρο 56 του νόμου 4487/2017 (κωδικοποιημένος με τον ν. 5078/2023).

Επιπλέον, ο νόμος 4635/2019 (κωδικοποιημένος με τον ν. 5079/2023)

ορίζει στο άρθρο 58 πως η καθυστέρηση καταβολής του μισθού για τουλάχιστον 2 μήνες θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, ανεξάρτητα απ’ τον λόγο της καθυστέρησης.

 

Επικοινωνήστε με την ομάδα των νομικών μας για να προχωρήσετε σε άμεση διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών σας.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2023 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου