ΔημοσιεύσειςΜήνυση, Έγκληση & Αγωγή – Ποιες είναι οι Διαφορές τους;

15 Μαρτίου 2024

Η μήνυση, η έγκληση και η αγωγή είναι νομικοί όροι που είναι οικείοι στους περισσότερους. Ωστόσο, πολλοί τους συγχέουν, κι έτσι δε γνωρίζουν ποια διαδικασία πρέπει ν’ ακολουθήσουν όταν θέλουν να κινηθούν νομικά. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, θεωρούν πως πρόκειται για την ίδια διαδικασία.

Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να εξηγήσουμε τους τρεις αυτούς όρους, ώστε να διασαφηνιστούν οι διαφορές τους. Επιπλέον, θα εξηγήσουμε περιληπτικά τη διαδικασία που ακολουθεί την κατάθεση μιας μήνυσης, έγκλησης ή αγωγής.

Τι Είναι η Μήνυση;

Μήνυση είναι η καταγγελία ενός αδικήματος ή εγκλήματος στις αστυνομικές ή τις εισαγγελικές αρχές. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να καταθέσει μια μήνυση για ένα έγκλημα που έχει διαπραχθεί εις βάρους ενός τρίτου ατόμου.

Με την κατάθεση της μήνυσης, ο πολίτης ουσιαστικά ζητά την τιμωρία του κατηγορούμενου για το αδίκημα που έχει διαπράξει. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια ποινική διαδικασία και δεν αφορά την αποζημίωση του θύματος. Η μήνυση πρέπει να έχει κατατεθεί εντός τριών μηνών από το συμβάν.

Τι Είναι η Έγκληση;

Η έγκληση είναι μια διαδικασία αρκετά κοντά στη μήνυση, αφού σκοπός της είναι η τιμωρία του δράστη για το αδίκημα που έχει διαπράξει. Η ουσιαστική διαφορά αυτής της διαδικασίας είναι ότι κατατίθεται από το ίδιο το θύμα.

Η έγκληση είναι απαραίτητη για ορισμένα αδικήματα, στα οποία ο εισαγγελέας δεν μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη αυτεπάγγελτα. Ενδεικτικά, οι παραβάσεις των νόμων περί προστασίας της προσωπικότητας, όπως η δυσφήμηση και η εξύβριση, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα κατ’ έγκληση διωκόμενων αδικημάτων.

Η προθεσμία για την υποβολή της έγκλησης είναι τρεις μήνες από την διάπραξη της άδικης πράξης.

Τι Είναι η Αγωγή;

Ενώ η μήνυση και η έγκληση είναι ποινικές διαδικασίες, η αγωγή είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας το θύμα στρέφεται στα πολιτικά δικαστήρια. Μέσα από την αγωγή, μπορεί να ζητήσει χρηματική αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη εξαιτίας του αδικήματος.  Ανάλογα με το στόχο της αγωγής, υπάρχουν διαφορετικά είδη. Αυτά είναι η αναγνωριστική, η καταψηφιστική, η πλαγιαστική, η παρεμπίπτουσα, η διεκδικητική και η αρνητική αγωγή. Η προθεσμία υποβολής μιας αγωγής είναι τα πέντε χρόνια.

Επειδή η μήνυση και η αγωγή απευθύνονται σε διαφορετικά δικαστήρια, είναι σύνηθες να ασκούνται παράλληλα.

Εάν σκέφτεστε να κινηθείτε νομικά, επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο μας για να προχωρήσουμε στην κατάθεση μιας μήνυσης, έγκλησης και αγωγής, ανάλογα με τις απαιτήσεις της υπόθεσής σας.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2023 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου