ΔημοσιεύσειςΝομικός Έλεγχος Ακινήτου – Τι περιλαμβάνει & τι χρειάζεται να γνωρίζετε;

15 Μαρτίου 2024

Ο νομικός έλεγχος ακινήτου είναι μια αναγκαία διαδικασία πριν την πραγματοποίηση της αγοράς ενός ακινήτου. Μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία, θα αποκαλυφθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου και τυχόν ζητήματα που ίσως δημιουργήσουν θέματα αργότερα για τον αγοραστή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναθέσετε σε έναν έμπειρο νομικό να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους στους τίτλους του ακινήτου.

Σ’ αυτό το άρθρο, σας αναλύουμε τη διαδικασία του νομικού ελέγχου ακινήτου, καθώς και τι περιλαμβάνει.

Τι Είναι ο Νομικός Έλεγχος Ακινήτου;

Ο νομικός έλεγχος ενός ακινήτου είναι μια διαδικασία που ελέγχει τη νομική υπόσταση ενός ακινήτου. Είναι απαραίτητος πριν την υπογραφή ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας ή προσύμφωνου πώλησης, καθώς θα αναδείξει όλα τα προβλήματα και τα βάρη που υπάρχουν στο ακίνητο.

Ο έλεγχος του ακινήτου πραγματοποιείται μόνο από έναν δικηγόρο, ο οποίος και θα επισκεφτεί το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής. Αρχικά, θα ελέγξει τη συμφωνία των στοιχείων του ακινήτου στους δύο φορείς. Την ίδια στιγμή, θα ελέγξει το ιστορικό του ακινήτου και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς για τα τελευταία 20 έτη, όπου είναι και το χρονικό όριο της χρησικτησίας.

Τι Περιλαμβάνει η Διαδικασία

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο νομικός έλεγχος του ακινήτου είναι μια πολύπλευρη διαδικασία. Ο νομικός εξετάζει κάθε πτυχή του, ώστε να σας διασφαλίσει τη νομιμότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του, αλλά και παραβάσεις που θα σας επιβαρύνουν μετά την ολοκλήρωση της αγοράς. Ενδεικτικά, οι σημαντικότεροι έλεγχοι που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι οι εξής:

  • Τρόπος κτήσης της κυριότητας του ακινήτου – ο δικηγόρος μελετά τα συμβόλαια του ακινήτου και ελέγχει την αλληλουχία των μεταβιβάσεων του τίτλου κτήσης. Στην περίπτωση κληρονομιάς, ελέγχει και την ύπαρξη πιστοποιητικού μη ανάκλησης της διαθήκης.
  • Τυχόν βάρη που υπάρχουν στο ακίνητο – ένα ακίνητο μπορεί να κρύβει βάρη, όπως υποθήκες, προσημειώσεις υποθηκών ή ακόμα και να έχει ασκηθεί διεκδικητική αγωγή.
  • Εντοπισμός δουλειών – οι δουλείες είναι ένα ακόμα είδος βάρους που πρέπει να ελέγχεται από το νομικό, μιας και παραχωρούν δικαιώματα σε τρίτους για χρήση του ακινήτου.
  • Έλεγχος συμφωνίας των στοιχείων του ακινήτου – τα στοιχεία σε όλα τα σχετικά με το ακίνητο έγγραφα θα πρέπει να συμφωνούν, τόσο στο Υποθηκοφυλακείο όσο και στο Κτηματολόγιο.
  • Έλεγχος οικοδομικών αδειών και παραβάσεων – ο νομικός έλεγχος ακινήτου περιλαμβάνει και τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών του. Έτσι, βεβαιώνεστε πως δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι εκτός σχεδίου, το οποίο θα σας αναγκάσει σε περαιτέρω έξοδα για τη νομιμοποίησή του.

Πότε Είναι Καλό να Πραγματοποιείται

Ο νομικός έλεγχος ακινήτου πρέπει να πραγματοποιείται πριν την πραγματοποίηση μιας αγοραπωλησίας. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κάποια υπόνοια για το νομικό καθεστώς του ακινήτου, είναι μια διαδικασία που σας επιβεβαιώνει πως το ακίνητο είναι καθαρό. Έτσι, μπορείτε να προχωρήσετε άφοβα στην υπογραφή του συμβολαίου.

 

Πολλές φορές τα ακίνητα αποδεικνύονται προβληματικά, καθώς έχουν μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς που είναι συχνά αποτέλεσμα των ατακτοποίητων κληρονομικών. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι αναγκαίο να επικοινωνήσετε με το δικηγορικό γραφείο μας, ώστε να προχωρήσουμε σε άμεσο νομικό έλεγχο του ακινήτου που σας ενδιαφέρει.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2023 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου