ΔημοσιεύσειςΕξώδικο – Ένας Συνοπτικός Οδηγός

15 Μαρτίου 2024

Το εξώδικο είναι ένα απ’ τα γνωστότερα νομικά έγγραφα, ακόμα κι όταν οι πολίτες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι ισχύει σχετικά. Πρόκειται για ένα έγγραφο που μπορεί να ασκήσει πίεση στο άλλο μέρος, αλλά και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μιας δίκης.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι το εξώδικο και τι θα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό πριν προχωρήσετε στη διαδικασία.

Τι Είναι το Εξώδικο;

Το εξώδικο, ή εξώδικος πρόσκληση/όχληση, ονομάζεται ένα έγγραφο το οποίο συντάσσεται και κοινοποιείται σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο μέσω του δικαστικού επιμελητή. Μάλιστα, ο επιμελητής οφείλει να συντάξει έκθεση επίδοσης και παραλαβής του εξωδίκου. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το εξώδικο αποτελεί ένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο ότι ο αντίδικος έχει λάβει γνώση του περιεχομένου του. Επιπλέον, πιστοποιεί την ημερομηνία επίδοσης, πληροφορία που συχνά είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της δίκης.

Όπως φανερώνει η ίδια η λέξη, το εξώδικο είναι μια διαδικασία εκτός των δικαστηρίων, η οποία όμως, περιλαμβάνει νομικούς χειρισμούς. Γι’ αυτό και συνηθίζεται να συντάσσεται από δικηγόρους.

Ποιος Είναι ο Στόχος μιας Εξώδικου Πρόσκλησης;

Ο πρωταρχικός στόχος ενός εξώδικου είναι η ενημέρωση ενός φυσικού ή νομικού προσώπου για την ύπαρξη ενός νομικού ζητήματος. Τις περισσότερες φορές δεν αποσκοπεί στην ευθεία αντιπαράθεση, αλλά προσπαθεί να εντοπίσει μια συναινετική λύση εκτός των δικαστηρίων.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις του αποστολέα του εξωδίκου και της εκάστοτε περίπτωσης, οι απαιτήσεις και ο στόχος του εγγράφου μεταβάλλονται. Ενδεικτικά, μπορεί να προσκαλεί το πρόσωπο να προβεί σε κάποια ενέργεια ή ν’ αναδεικνύει την παράλειψη κάποιας ενέργειας, να καταγγέλλει μια σύμβαση, ή να προβεί σε γνωστοποίηση υπαναχώρησης ή πληρεξουσίου. Ωστόσο, αυτά είναι μόνο ορισμένες απ’ τις περιπτώσεις, καθώς το εξώδικο μπορεί να προσαρμοστεί για κάθε ζήτημα.

Πότε Είναι το Εξώδικο Υποχρεωτικό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επίδοση εξωδίκου δεν είναι υποχρεωτική. Παρ’ όλα αυτά, είναι ορισμένες περιπτώσεις όπου είναι υποχρεωτικό για την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι σε μια υπόθεση έξωσης ενοικιαστή που δεν έχει καταβάλει το ενοίκιο, όπως ορίζεται από το άρθρο 637 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, ορίζει πως πρέπει να έχει επιδοθεί έγγραφη όχληση τουλάχιστον 15 μέρες πριν την κατάθεση της αγωγής.

Χρειάζεστε Δικηγόρο για ένα Εξώδικο;

Η σύνταξη ενός εξώδικου είναι δυνατή και χωρίς τη συμβολή ενός δικηγόρου. Ωστόσο, είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή, καθώς θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως δεν έχετε παραλείψει κάποια σημαντική πληροφορία και πως τηρείτε τις προθεσμίες που έχετε ορίσει μέσα στο έγγραφο. Γι’ αυτό και σας συστήνουμε να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο νομικό για να σας βοηθήσει στη σύνταξή του.

Τι Ακολουθεί μετά την Αποστολή του Εξωδίκου

Τα επακόλουθα ενός εξωδίκου διαφέρουν από υπόθεση σε υπόθεση. Σε πολλές περιπτώσεις, το έγγραφο επιτυγχάνει το στόχο του και εντοπίζεται μια συναινετική επίλυση του ζητήματος εκτός των δικαστηρίων. Σε άλλες καταστάσεις, το ζήτημα προχωρά δικαστικά και το εξώδικο αποτελεί πλέον ένα αποδεικτικό στοιχείο. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ο παραλήπτης του εξωδίκου συντάσσει και προχωρά στην επίδοση ενός καινούργιου εξωδίκου ως απάντηση.

 

Επικοινωνήστε με την έμπειρη ομάδα των νομικών μας για να προχωρήσουμε στη σύνταξη του εξωδίκου σας.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2023 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου