ΝέαGolden Visa – Τι είναι και Ποιες οι Προϋποθέσεις της;

12 Ιουνίου 2024

Η Golden Visa αποτελεί μια από τις πιο ελκυστικές επιλογές για ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η πρωτοβουλία εισήχθη για πρώτη φορά το 2013 στην Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών και την τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσω της αγοράς ακινήτων.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις νέες προϋποθέσεις για την απόκτηση της Golden Visa, καθώς και τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά της για τους ξένους επενδυτές.

Τι Είναι η Golden Visa;

Η Golden Visa είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα μας σε αντάλλαγμα για μια σημαντική οικονομική επένδυση. Στην Ελλάδα, η κύρια μορφή επένδυσης είναι η αγορά ακινήτου με ελάχιστη αξία 250.000 ευρώ. Αυτή η επένδυση μπορεί να αφορά σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα ή ακόμα και σε γη.

Το πρόγραμμα Golden Visa είναι ανοιχτό σε πολίτες τρίτων χωρών, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επενδυτές που θα ενταχθούν σ’ αυτό λαμβάνουν άδεια παραμονής διάρκειας πέντε ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί εφόσον διατηρείται η επένδυση.

Προϋποθέσεις για την Απόκτηση της Golden Visa

Για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει την Golden Visa στην Ελλάδα, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στο νόμο 5038/2023, ορίζονται οι νέες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τους υποψήφιους επενδυτές. Οι βασικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν:

  • Η κύρια προϋπόθεση είναι η αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Στο άρθρο 100 του νόμου 5038/2023, καθορίζονται διαφορετικά ποσά ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.
  • Να έχει εισέλθει νόμιμα στη χώρα με οποιαδήποτε θεώρηση εισόδου ή να διαμένει νόμιμα στη χώρα.
  • Να διαθέτει, κατά πλήρη κυριότητα και νομή, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Η εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου δίδεται μόνον αν οι συνιδιοκτήτες είναι σύζυγοι ή συμβίοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
  • Να έχει συνάψει μακροχρόνια σύμβαση σύνθετου τουριστικού καταλύματος,
  • Να είναι ενήλικος και να απέκτησε κατά πλήρη κυριότητα και νομή ως εξ αδιαθέτου ή από διαθήκη κληρονόμος ή συνεπεία γονικής παροχής, ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με την οριζόμενη από τη νομοθεσία.

Τα Πλεονεκτήματα της Golden Visa

Η απόκτηση της Golden Visa προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους επενδυτές και τις οικογένειές τους. Τα κύρια πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

  • Ελεύθερη Διακίνηση στη Ζώνη Σένγκεν: Οι κάτοχοι της Golden Visa μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλες τις χώρες της ζώνης Σένγκεν χωρίς την ανάγκη για επιπλέον βίζα.
  • Δικαίωμα Διαμονής και Εργασίας: Οι κάτοχοι της Golden Visa μπορούν να διαμένουν και να εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς.
  • Εκπαιδευτικά και Ιατρικά Οφέλη: Τα παιδιά των κατόχων της Golden Visa έχουν πρόσβαση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ η οικογένεια έχει πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες της χώρας.
  • Μακροπρόθεσμη Ασφάλεια: Η δυνατότητα ανανέωσης της άδειας διαμονής κάθε πέντε χρόνια προσφέρει μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα.

Η Golden Visa αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος συνεχίζουν να το κάνουν ελκυστικό στους επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Golden Visa.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2023 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου