ΔημοσιεύσειςΚρυπτονομίσματα – Ποιο Είναι το Νομικό τους Πλαίσιο;

15 Απριλίου 2024

Τα τελευταία χρόνια, οι όροι κρυπτονομίσματα και blockchain αποτελούν το επίκεντρο έντονων συζητήσεων.  Από την εμφάνιση του Bitcoin και μετά, η αγορά έχει διαταραχθεί σημαντικά, καθώς όλο και περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν την εμφάνισή τους, αποτελώντας μια διαφορετική επενδυτική επιλογή για πολλούς.

Το blockchain, το οποίο είναι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, χαρακτηρίζεται από απουσία κάποιας κεντρικής αρχής, κι έτσι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται χωρίς μεσάζοντες. Ως εκ τούτου, η νομοθετική ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων είναι απαραίτητη, εφόσον πολλοί επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους συναλλασσόμενους.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι τα κρυπτονομίσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ενέχουν, καθώς και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των πολιτών.

Τι Είναι τα Κρυπτονομίσματα και το Blockchain;

Αρχικά, είναι χρήσιμο να διασαφηνίσουμε αυτόν τον όρο. Στην ουσία, τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά στοιχεία, τα οποία παράγονται μέσω αλγορίθμων. Το όνομά τους προέρχεται από τους αλγόριθμους κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται τόσο για την εξόρυξη νέων νομισμάτων όσο και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συναλλαγών με αυτά. Αυτοί οι αλγόριθμοι είναι που καθιστούν τα κρυπτονομίσματα μοναδικά, κάνοντας την πλαστογράφησή τους αδύνατη.

Το blockchain είναι μια συγκεκριμένη τεχνολογία, πάνω στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με αυτό, τα δεδομένα χωρίζονται σε μπλοκ που συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας μια αλυσίδα. Κάθε νέο μπλοκ που δημιουργείται, πρέπει να επαληθευτεί από όλα τα προηγούμενα για να επικυρωθεί, κι έτσι ενισχύεται η ασφάλεια του συστήματος.

Έτσι, τα κρυπτονομίσματα έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Αρχικά, οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης τα καθιστούν ασφαλή, ενώ η τεχνολογία blockchain κάνει τις συναλλαγές με αυτά διαφανείς. Για πολλούς όμως, τα μεγαλύτερο πλεονέκτημα των crypto είναι η απουσία κάποιας κεντρικής τράπεζας ή αρχής. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν συμφέροντα στη μέση, τα οποία θα επηρεάσουν την αξία των νομισμάτων.

Η Σημασία της Νομοθετικής Ρύθμισής τους

Παρ’ όλα αυτά, όσο υποσχόμενα είναι τα κρυπτονομόσματα τόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν. Αρχικά, η έλλειψη κεντρικής αρχής και η άναρχη χρήση τους ανησυχεί τους ειδικούς για τυχόν οικονομική αστάθεια της αγοράς. Επιπλέον, οι συναλλασσόμενοι μπορεί να πέσουν θύματα οικονομικών εγκλημάτων, ειδικά όσοι δεν έχουν βαθιές γνώσεις της τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για τις αγορές τους δεν προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και την εγχώρια νομοθεσία σχετικά με την προστασία του καταναλωτή.

Ακόμα ένας σημαντικός κίνδυνος που κάνει τη νομοθετική ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων απαραίτητη είναι ο περιβαλλοντικός τους αντίκτυπος. Η εξόρυξη αλλά και η λειτουργία των κρυπτονομισμάτων έχει καταστροφικές συνέπειες, αφού απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού.

Οι Κανόνες της ΕΕ Σχετικά με τα Κρυπτονομίσματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει τις δυνατότητες και τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων και γι’ αυτό έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου. Ο κανονισμός MiCA παρέχει τόσο νομική σαφήνεια όσο και ασφάλεια δικαίου για τους εκδότες και τους παρόχους κρυπτονομισμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/1114 εφαρμόζεται για την έκδοση, τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή των κρυπτονομισμάτων προς διαπραγμάτευση. Μέσω των διατάξεών του, η ΕΕ προσπαθεί να προστατεύσει τους επενδυτές που θέλουν να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιό τους. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου 2024.

 

Τα κρυπτονομίσματα αλλάζουν τα δεδομένα τις αγοράς. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με το νομικό τους πλαίσιο.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2023 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου