Η υιοθεσία τέκνου στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη συναισθηματική, νομική και κοινωνική σημασία. Μάλιστα, η διαδικασία υιοθεσίας φαίνεται σε πολλούς ενδιαφερόμενους περίπλοκη κι εντούτοις διστάζουν να την ξεκινήσουν.
Σ’ αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε το νομικό πλαίσιο της υιοθεσίας τέκνου στην Ελλάδα, καθώς και τις προοπτικές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι γονείς.
Το Νομικό Πλαίσιο της Υιοθεσίας
Η διαδικασία της υιοθεσίας στην Ελλάδα ρυθμίζεται από τον Αστικό Κώδικα. Συγκεκριμένα, η υιοθεσία αποτελεί το κεντρικό θέμα του δέκατου τρίτου κεφαλαίου, το οποίο εκτείνεται μεταξύ των άρθρων 1542 και 1588.
Η υιοθεσία μπορεί να γίνει είτε μέσω των δημοσίων φορέων είτε μέσω ιδιωτικών οργανισμών, υπό την επίβλεψη του κράτους. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ηλικία, η οικονομική σταθερότητα και η ψυχική υγεία. Επιπλέον, το άρθρο 1542 ορίζει πως η υιοθεσία επιτρέπεται μόνο όταν αυτός που υιοθετείται είναι ανήλικος, ενώ το άρθρο 1543 ορίζει πως ο υποψήφιος γονέας πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών και όχι πάνω από 60 ετών. Ακόμα, το 1544 καθορίζει πως θα πρέπει να υπάρχει διαφορά ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών, με εξαίρεση την υιοθεσία τέκνου συζύγου, όπου η διαφορά ηλικίας μπορεί να είναι 15 έτη.
Η υιοθεσία επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί μόνο όταν το τέκνο δεν είναι ήδη υιοθετημένο από κάποιο άλλο άτομο. Επιπλέον, η νομοθεσία ορίζει πως μπορεί να πραγματοποιηθεί από δύο συζύγους. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι προϋποθέσεις που αναφέραμε παραπάνω θα πρέπει να ισχύουν τουλάχιστον για τον έναν απ’ τους δύο υποψήφιους γονείς.
Διαδικασία Υιοθεσίας
Οι υποψήφιοι γονείς πρέπει αρχικά να υποβάλλουν αίτηση στο αρμόδιο Δικαστήριο στην περιφέρεια του οποίου έχει την συνήθη διαμονή του ο υιοθετών ή ο υιοθετούμενος προκειμένου να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Εν συνεχεία στην ημερομηνία της δικασίμου οι αιτούντες την υιοθεσία οφείλουν να αποδείξουν την καταλληλότητά τους. Το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του το οικονομικοκοινωνικό υπόβαθρο των υποψήφιων γονέων, την σωματική και ψυχική τους υγεία και συνολικά την προσωπικότητα τους ως κατάλληλοι γονείς, καθώς και την έκθεση της αρμόδιας Κοινωνικής Υπηρεσίας. Μόνο μετά απ’ αυτό το στάδιο, ακολουθεί μια περίοδος γνωριμίας με το παιδί που επιθυμεί να υιοθετήσει.
Σύμφωνα με το άρθρο 1550 του Αστικού Κώδικα, είναι απαραίτητη η συναίνεση των γονέων του παιδιού ή ενός εξ αυτών, ενώπιον του δικαστηρίου για την ολοκλήρωση της υιοθεσίας. Στην περίπτωση που ο ανήλικος δεν έχει γονείς, συναινεί ενώπιον του δικαστηρίου ο επίτροπος, μετά από άδεια που έχει λάβει από το εποπτικό συμβούλιο. Επιπλέον, το άρθρο 1555 ορίζει πως και ο ανήλικος θα πρέπει να συναινέσει ενώπιον του δικαστηρίου αν έχει συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας του.
Χρόνος Αναμονής
Ο χρόνος αναμονής για την ολοκλήρωση της υιοθεσίας είναι ένα απ’ τα ζητήματα που απασχολούν τους περισσότερους ενδιαφερόμενους. Η αλήθεια είναι πως μπορεί να διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του παιδιού, οι προτιμήσεις των υποψηφίων γονέων και η διαθεσιμότητα των παιδιών προς υιοθεσία. Συνήθως, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από ένα έως πέντε χρόνια.
Τι να Περιμένετε
Οι υποψήφιοι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και συναισθηματική αντοχή. Εάν σας ενδιαφέρει η υιοθεσία τέκνου, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σωστά για όλα τα βήματα και τις απαιτήσεις της, καθώς και να αναζητήσετε υποστήριξη από επαγγελματίες, όπως δικηγόρους και ψυχολόγους.
Η υιοθεσία τέκνου στην Ελλάδα είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό μας γραφείο για να μάθετε περισσότερα και να ολοκληρώσετε με σταθερότητα όλα τα βήματα της διαδικασία.
δυτές από ολόκληρο τον κόσμο. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Golden Visa.