Η χρησικτησία είναι μια νομική έννοια που αναφέρεται συχνά σε σχέση με την ακίνητη περιουσία. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην περίπτωση απόκτησης της ιδιοκτησίας μέσω της μακροχρόνιας και συνεχούς χρήσης του, χωρίς την επίσημη μεταβίβαση δικαιωμάτων από τον αρχικό ιδιοκτήτη.
Σ’ αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι αυτός ο νομικός όρος που σίγουρα έχετε ακούσει, καθώς και ποιο είναι το νομικό πλαίσιο της χρησικτησίας στη χώρα μας.
Νομικό Πλαίσιο της Χρησικτησίας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η χρησικτησία ρυθμίζεται μέσα από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Έτσι, σύμφωνα με τη νομοθεσία αναδεικνύονται δύο βασικές μορφές χρησικτησίας:
- Τακτική χρησικτησία (Άρθρο 1041 ΑΚ): Πρόκειται για την απόκτηση της κυριότητας με δεκαετή συνεχή και ανενόχλητη νομή για ακίνητη περιουσία, και τριετούς χρήσης για πράγμα κινητό. Και στις δυο περιπτώσεις, η νομή πρέπει να είναι καλή τη πίστη, δηλαδή ο νομέας να πιστεύει καλόπιστα ότι απέκτησε την κυριότητα νόμιμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 1042 ΑΚ.
- Έκτακτη χρησικτησία (Άρθρο 1045 ΑΚ): Πρόκειται για την απόκτηση της κυριότητας ακίνητου ή κινητού πράγματος με συνεχή και αδιάκοπη νομή για είκοσι χρόνια, ανεξάρτητα από καλή πίστη ή όχι.
Προϋποθέσεις Χρησικτησίας
Για να θεμελιωθεί η χρησικτησία, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:
- Συνεχής και αδιάκοπη νομή: Ο χρήστης πρέπει να ασκεί την κυριότητα του ακινήτου χωρίς διακοπή για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το άρθρο 1046 ΑΚ, αυτός που έχει στη νομή του το αντικείμενο του ενδιαφέροντος κατά την έναρξη και τη λήξη της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, νοείται πως την διατηρεί και κατά το ενδιάμεσο.
- Ειρηνική νομή: Η χρήση του ακινήτου δεν πρέπει να αμφισβητείται από τον ιδιοκτήτη ή τρίτους κατά τη διάρκεια της περιόδου χρησικτησίας.
- Δημόσια νομή: Η χρήση του ακινήτου πρέπει να είναι δημόσια και φανερή, ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί η συνεχής χρήση του.
Περιορισμοί και Εξαιρέσεις
Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στη χρησικτησία, τις οποίες θα πρέπει να προσέξετε ώστε να βρεθείτε εξ απροόπτου. Για παράδειγμα:
- Πράγματα που Εξαιρούνται από τη Χρησικτησία: Τα πράγματα που ανήκουν σε πρόσωπα, τα οποία τελούν υπό γονική μέριμνα, επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση εξαιρούνται από τη χρησικτησία, όπως ορίζει το άρθρο 1055 ΑΚ.
- Δημόσια περιουσία: Ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο δεν μπορούν να αποκτηθούν μέσω χρησικτησίας.
- Κακή πίστη: Αν αποδειχθεί ότι η χρήση του ακινήτου έγινε με δόλο ή κακή πίστη, η αίτηση χρησικτησίας μπορεί να απορριφθεί. Ωστόσο, αυτό ισχύει για νομή προ εικοσαετίας. Επιπλέον, το άρθρο 1044 ΑΚ ορίζει πως η μεταγενέστερη κακή πίστη δεν βλάπτει, κι έτσι δεν επηρεάζει την αίτηση.
- Διακοπή χρησικτησίας: Η χρησικτησία μπορεί να διακοπεί με την απώλεια της νομής για ορισμένο χρονικό διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, το άρθρο 1048 ΑΚ ορίζει πως η διακοπή αυτή δεν υπολογίζεται εάν ο χρήστης ανέκτησε τη νομή μέσα σε ένα έτος ή εάν άσκησε αγωγή μέσα στο έτος.
Η χρησικτησία είναι ένας απ’ τους πιο γνωστούς νομικούς όρους σε σχέση με την κινητή και ακίνητη περιουσία. Στην περίπτωση μακροχρόνιας χρήσης μιας ιδιοκτησίας, έχετε το δικαίωμα να εδραιώσετε τα δικαιώματά σας επί αυτής. Ελάτε σ’ επικοινωνία με το δικηγορικό μας γραφείο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη νομοθεσία και τη διαδικασία που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε.