ΝέαΠοινική Διαταγή – Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

2 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ποινική Διαταγή είναι ένα σημαντικό εργαλείο του ποινικού δικαίου, το οποίο επιτρέπει την ταχύτερη και απλούστερη απονομή της δικαιοσύνης για ορισμένα αδικήματα. Η συγκεκριμένη διαδικασία εξασφαλίζει την επιβολή ποινής χωρίς δικαστική διαδικασία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι η ποινική διαταγή καθώς και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά μ’ αυτή τη διαδικασία.

Τι είναι η Ποινική Διαταγή;

Η Ποινική Διαταγή είναι μια δικαστική πράξη που εκδίδεται από το δικαστήριο, κυρίως για ήσσονος σημασίας ποινικά αδικήματα. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, ο οποίος εισήχθη με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (νόμος 4620/2019). Η Ποινική Διαταγή εκδίδεται για πλημμελήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και για τα οποία η ποινή είναι είτε φυλάκιση μέχρι ένα έτος, είτε χρηματική, είτε και οι δύο ποινές.

Πώς Εκδίδεται;

Η Ποινική Διαταγή εκδίδεται με αίτηση του εισαγγελέα που ασκεί την ποινική δίωξη, όταν κρίνει ότι το υφιστάμενο αποδεικτικό υλικό θεμελιώνει την ενοχή του κατηγορουμένου. Έτσι, δεν είναι αναγκαία η διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 409 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στη συνέχεια, ο δικαστής εξετάζει την αίτηση και εάν κρίνει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, εκδίδει την Ποινική Διαταγή. Αν όμως ο δικαστής κρίνει ότι τα στοιχεία που προσκομίζονται δεν είναι επαρκή για την ενοχή του κατηγορουμένου, το άρθρο 410 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ορίζει πως μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική διαδικασία.

Τα Δικαιώματα του Κατηγορουμένου

Παρότι η Ποινική Διαταγή επιδιώκει την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ο κατηγορούμενος διατηρεί βασικά δικαιώματα. Το βασικότερο απ’ αυτό είναι η δυνατότητα να αποδεχτεί την Ποινική Διαταγή ή να την απορρίψει.

Στην περίπτωση αντίρρησης κατά της Ποινικής Διαταγής, η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε κανονική δίκη, σύμφωνα με το άρθρο 413 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αυτό διασφαλίζει ότι η χρήση της διαδικασίας της Ποινικής Διαταγής δεν καταστρατηγεί το δικαίωμα του κατηγορουμένου σε δίκαιη δίκη.

Προθεσμίες

Σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσουμε πως οι προθεσμίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της Ποινικής Διαταγής. Όπως ήδη αναφέραμε, μόλις εκδοθεί η Ποινική Διαταγή, ο κατηγορούμενος μπορεί να ασκήσει αντίρρηση κατά της Ποινικής Διαταγής. Ωστόσο, έχει στη διάθεσή του ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να ενεργήσει.

Η προθεσμία αυτή είναι 15 ημέρες από την επίδοση της Ποινικής Διαταγής, όπως ορίζει το άρθρο 412 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Επιπλέον, οι αντιρρήσεις πρέπει να συνοδεύονται από έκθεση που συντάσσει ο γραμματέας του δικαστηρίου που εξέδωσε την διαταγή ή ο γραμματέας του ειρηνοδικείου του τόπου διαμονής του κατηγορουμένου. Στην περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία, τότε η Ποινική Διαταγή θα εκτελεστεί σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία. Μάλιστα, το άρθρο 416 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης έφεσης και αναίρεσης.

 

Η Ποινική Διαταγή αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Παρ’ όλα αυτά, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως πρόκειται για μια καταδικαστική απόφαση. Έτσι, εάν λάβετε μια Ποινική Διαταγή, θα πρέπει να δράσετε γρήγορα και να επικοινωνήσετε άμεσα με το δικηγορικό γραφείο μας για να ασκήσουμε αντίρρηση εντός της προθεσμίας.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2023 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου