ΔημοσιεύσειςΟ Νομικός Οδηγός σας για την Αγορά Ακινήτου

3 Οκτωβρίου 2024

Η αγορά ακινήτου είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στη ζωή ενός ατόμου. Η διαδικασία όμως, περιλαμβάνει σημαντικές νομικές υποχρεώσεις, στις οποίες θα πρέπει να δώσετε έμφαση, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον. Ως εκ τούτου, ένας νομικός οδηγός για την αγορά ακινήτου μπορεί να διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα είναι ομαλή και χωρίς παγίδες.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα δούμε τα βασικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη νομική διαδικασία αγοράς ενός ακινήτου.

Νομικός Οδηγός για την Αγορά Ακινήτου

#1 Έλεγχος του Ιδιοκτησιακού Καθεστώτος

Πρώτο και βασικό βήμα πριν από την αγορά είναι η διεξοδική εξέταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου. Ο δικηγόρος σας θα πραγματοποιήσει την απαραίτητη έρευνα στο Κτηματολόγιο ή στο Υποθηκοφυλακείο για να ανακαλύψει την ιστορία του ακινήτου. Από τον έλεγχο αυτό, θα διαπιστώσει αν το ακίνητο είναι καθαρό από βάρη, όπως υποθήκες, προσημειώσεις ή κατασχέσεις. Επιπλέον, με τον έλεγχο του ακινήτου θα διασφαλιστεί ότι ο πωλητής είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης και ότι το ακίνητο δεν εμπλέκεται σε νομικές διαφορές.

#2 Υπογραφή Προσύμφωνου

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θα πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι της αγοράς. Για την καλύτερη εξασφάλισή σας, σας προτείνουμε να προχωρήσετε στην υπογραφή προσύμφωνου που αποτυπώνει τους όρους της συμφωνίας σας.

Το προσύμφωνο αποτελεί μια προκαταρκτική σύμβαση με προκαθορισμένους όρους και συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αγοράς. Μέσα σ’ αυτό το έγγραφο, είναι καλό να αναγραφούν ρητά οι υποχρεώσεις  και των δύο μερών, καθώς και οι συνέπειες σε περίπτωση μη τήρησής τους. Έτσι, είστε καλυμμένοι σε ό,τι κι αν προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

#3 Πολεοδομικός και Τεχνικός Έλεγχος

Εκτός από τον νομικό έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, είναι απαραίτητο να γίνει και έλεγχος των πολεοδομικών στοιχείων του ακινήτου. Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανικός θα πραγματοποιήσει τον απαραίτητο έλεγχο για να εξακριβώσει κατά πόσο το ακίνητο είναι σύμφωνο με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή, θα ανακαλύψει και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές που θα μπορούσαν να σας δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον. Με την ολοκλήρωση της έρευνας, ο μηχανικός σας θα εκδώσει μια βεβαίωση μη αυθαιρεσίας, η οποία είναι υποχρεωτική για τη σύνταξη του συμβολαίου.

#4 Υπογραφή Συμβολαίου Μεταβίβασης

Εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι παραπάνω έλεγχοι, μπορείτε να προχωρήσετε στην υπογραφή του οριστικού συμβολαίου αγοράς ενώπιον συμβολαιογράφου. Το συμβόλαιο αποτυπώνει όλους τους όρους της συμφωνίας και μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου από τον πωλητή στον αγοραστή. Σε αυτό το στάδιο, ο συμβολαιογράφος υποβάλλει το συμβόλαιο για καταχώριση στο Κτηματολόγιο ή για μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο.

#5 Φορολογικές Υποχρεώσεις

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως κατά την αγορά ακινήτου, ως αγοραστή οφείλετε να καταβάλετε τον φόρο μεταβίβασης ακινήτου. Ο φόρος αυτός προκύπτει με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Ωστόσο, υπάρχουν απαλλαγές και μειώσεις που μπορεί να ισχύουν στην περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας.

 

Η αγορά ακινήτου είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί προσοχή και γνώση των νομικών διαδικασιών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πριν πως η επένδυσή σας είναι καθ’ όλα νόμιμη και δε θα σας προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο μας για να πραγματοποιήσουμε όλους τους απαραίτητους νομικούς ελέγχους για την αγορά ακινήτου.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2024 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου