Το οικογενειακό δίκαιο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του αστικού δικαίου, καθώς αφορά τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Μέσω των διατάξεων του, ρυθμίζει αυτές τις σχέσεις ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των ατόμων που τη συνιστούν, και ιδιαίτερα των ευάλωτων.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το οικογενειακό δίκαιο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον γάμο και την ίδρυση οικογένειας, μέχρι τη διατροφή, την επιμέλεια των παιδιών και τη διαδοχή. Οι κανόνες που το διέπουν έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα, την αρμονία και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των μελών της οικογένειας.
Γάμος και Σχέσεις Συζύγων
Ο γάμος αποτελεί το θεμέλιο της οικογενειακής μονάδας και για το λόγο αυτό ρυθμίζεται αυστηρά από το οικογενειακό δίκαιο. Ο νόμος καθορίζει τα απαραίτητα δικαιώματα και υποχρεώσεις των συζύγων, όπως η αμοιβαία αφοσίωση, η αλληλοϋποστήριξη και η κοινοκτημοσύνη των αγαθών που αποκτώνται κατά τη διάρκεια του γάμου.
Πιο συγκεκριμένα, ο γάμος ορίζεται στο άρθρο 13 του Αστικού Κώδικα. Επιπλέον, το κεφάλαιο 2 του Αστικού Κώδικα περιλαμβάνει όλες τις σχετικές διατάξεις που καθορίζουν κάθε πτυχή του. Ενδεικτικά, το άρθρο 1350 αναφέρει πως «για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία».
Επιμέλεια και Διατροφή Παιδιών
Η επιμέλεια των παιδιών είναι ίσως το πιο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά το οικογενειακό δίκαιο. Σκοπός της νομοθεσίας είναι η εξασφάλιση της ευημερίας των παιδιών, καθώς και η παροχή ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξή τους. Ο νόμος προσδιορίζει ποιος γονέας αναλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών, είτε μετά από διαζύγιο είτε σε περιπτώσεις χωρισμού των γονέων, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του παιδιού. Μεγάλη αλλαγή επέφερε ο νόμος 4800/2021, τα άρθρα του οποίου τροποποίησαν τα σχετικά άρθρα του Αστικού Κώδικα, εδραιώνοντας τη συνεπιμέλεια τέκνου.
Η διατροφή των παιδιών είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα. Για το λόγο αυτό, ο νόμος επιβάλλει στους γονείς την υποχρέωση να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών τους, είτε ζουν μαζί τους είτε όχι. Το δέκατο κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα είναι αφιερωμένο σε θέματα διατροφής.
Διαζύγιο και Ρύθμιση Σχέσεων Μετά το Διαζύγιο
Όταν οι σύζυγοι αποφασίσουν να χωρίσουν, οι διατάξεις του οικογενειακού δικαίου επιδιώκουν να κάνουν τη διαδικασία πιο δίκαιη για όλα τα μέρη. Η διαδικασία μπορεί να είναι συναινετική ή να απαιτεί δικαστική παρέμβαση σε περιπτώσεις διαφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο 16 και το έβδομο κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα ρυθμίζουν κάθε πτυχή του διαζυγίου.
Οικονομικά Δικαιώματα και Υποχρεώσεις
Το οικογενειακό δίκαιο περιλαμβάνει και μια οικονομική διάσταση, εφόσον υπάρχουν και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Ενδεικτικά, η κοινοκτημοσύνη της περιουσίας ορίζεται από το άρθρο 1403. Επίσης, το οικογενειακό δίκαιο επιβάλλει την υποχρέωση των συζύγων να συμβάλλουν εξίσου στην οικονομική ενίσχυση του κοινού νοικοκυριού και της οικογένειας.
Το οικογενειακό δίκαιο προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των μελών της οικογένειας, πράγμα που πολλές φορές αποτελεί πρόκληση. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε ένα ζήτημα οικογενειακού δικαίου, πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να προστατεύσετε τα παιδιά και τα ευάλωτα μέλη της. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό μας γραφείο για να αναλάβουμε την υπόθεσή σας με διακριτικότητα κι επαγγελματισμό.