Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ή startups, έχουν ανάγκη από μια σωστή νομική υποστήριξη που θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν την καινοτομία τους. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επιχειρηματίες που ξεκινούν μια νέα εταιρεία συχνά παραμελούν τη νομική πτυχή της επιχείρησής τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μακροπρόθεσμα.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε κάποιες βασικές νομικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου για την ίδρυση της νεοφυούς επιχείρησής σας.
#1 Επιλογή της κατάλληλης νομικής μορφής
Το πρώτο βήμα για την ίδρυση μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι η επιλογή της κατάλληλης νομικής μορφής. Οι συνηθισμένες επιλογές περιλαμβάνουν:
- την ατομική επιχείρηση
- την ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.)
- την ετερόρρυθμη εταιρεία (Ε.Ε.)
- την ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.)
- την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.)
Κάθε μορφή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όσον αφορά τη φορολογία, την ευθύνη των μετόχων και την ευελιξία στη διαχείριση. Ως εκ τούτου, η επιλογή της μορφής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιτυχία της επιχείρησής σας.
#2 Προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας
Το επόμενο κομμάτι που πρέπει να σας απασχολήσει είναι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σας. Εάν η επιχείρησή σας βασίζεται σε μια καινοτόμο ιδέα, προϊόν ή υπηρεσία, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε τα δικαιώματα σας επί αυτής από αντιγραφές ή παραβιάσεις. Ενδεικτικά, μπορείτε να προχωρήσετε στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, εμπορικών σημάτων και την προστασία του copyright.
#3 Κατάρτιση σωστών συμβάσεων
Οι συμβάσεις είναι απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία μιας επιχείρησης και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων σας. Κάθε συνεργασία που θα συνάψετε, είτε με προμηθευτές, είτε με πελάτες, είτε με υπαλλήλους, πρέπει να αποτυπώνεται σε σαφείς και δεσμευτικές συμβάσεις.
Μερικοί τύποι συμβάσεων που θα χρειαστείτε σε μια startup είναι οι εξής:
- συμβάσεις εργασίας
- συμφωνίες απορρήτου (NDA)
- συμφωνίες συνεργασίας
- άδειες χρήσης λογισμικού
#4 Συμμόρφωση με την προστασία δεδομένων
Εάν η νεοφυής επιχείρησή σας διαχειρίζεται δεδομένα χρηστών ή πελατών, θα πρέπει να ασχοληθείτε με την προστασία τους. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επιχειρήσεις πρέπει να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν, επεξεργάζονται ή αποθηκεύουν. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με τη μεταχείριση των προσωπικών τους δεδομένων και αν σκοπεύουν να τα διατηρήσουν.
Όπως γίνεται εμφανές, αυτό απαιτεί κατάλληλη τεχνολογική υποδομή, κατάλληλους μηχανισμούς ασφάλειας και σαφείς πολιτικές απορρήτου. Ωστόσο, η μη συμμόρφωση με τον GDPR μπορεί να επιφέρει σοβαρά πρόστιμα και βλάβη στη φήμη της επιχείρησής σας και γι’ αυτό δε θα πρέπει να τον αμελήσετε.
#5 Σχέσεις με επενδυτές
Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις βασίζονται σε εξωτερική χρηματοδότηση, είτε από venture capital funds, είτε από angel investors. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας οι σχέσεις με τους επενδυτές σας να είναι καλά δομημένες νομικά, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα. Οι συμφωνίες επενδυτών, οι όροι της χρηματοδότησης, και τα δικαιώματα ψήφου πρέπει να είναι ξεκάθαρα καθορισμένα και αποτυπωμένα σε νομικά έγγραφα.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα πολύπλοκο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η σωστή νομική υποστήριξη μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη επιτυχία της επιχείρησης. Ελάτε σ’ επικοινωνία με το δικηγορικό μας γραφείο για να κάνετε τα σωστά βήματα για τη νέα σας επιχείρηση.