ΝέαΝέος Πτωχευτικός Κώδικας (Εξωδικαστικός Μηχανισμός)– Τι Αλλάζει & Τι Προβλέπει

2 Σεπτεμβρίου 2024

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας διαμορφώθηκε με το νόμο 4738/2020 και τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2021. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις του οικονομικού πλαισίου της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Οι αλλαγές που έφερε στοχεύουν στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που σχετίζονται με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις προβληματικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ο νέος κώδικας εισάγει ριζικές αλλαγές στη διαδικασία πτώχευσης και αναδιάρθρωσης χρεών.

Τι Προβλέπει ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Ο νέος κώδικας αλλάζει τη διαδικασία πτώχευσης και την αντιμετώπιση των οφειλετών. Μάλιστα, ένας από τους βασικότερους στόχους του είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να δίνει καίριες λύσεις.

#1 Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών

Μία από τις κύριες καινοτομίες του νέου πλαισίου είναι η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 4738/2020: «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποσκοπεί να παρέχει στους συμμετέχοντες πιστωτές λειτουργικό περιβάλλον διαμόρφωσης προτάσεων ρύθμισης των οφειλών του οφειλέτη και αποφυγής του κινδύνου αφερεγγυότητάς του, έπειτα από αίτηση του οφειλέτη ή έπειτα από δική τους πρωτοβουλία».

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως οι οφειλέτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον μηχανισμό με σκοπό την αναδιάρθρωση των χρεών τους, κι έτσι ν’ αποφύγουν την πτώχευση. Το άρθρο 39 του νόμου 5024/2023 ορίζει πως «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα μπορεί να υποβάλει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών», καθώς και ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δεν επιδιώκει οικονομικό σκοπό, αλλά ασκεί οικονομική δραστηριότητα.

#2 Δεύτερη Ευκαιρία

Η έννοια της «δεύτερη ευκαιρίας» είναι άλλη μια σημαντική αλλαγή που έφερε ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Πιο συγκεκριμένα, ο κώδικας επιτρέπει στους οφειλέτες που πτωχεύουν να επανακτήσουν τον έλεγχο της οικονομικής τους κατάστασης εντός τριών ετών από την κήρυξη της πτώχευσης, όπως ορίζεται από το άρθρο 192 του νόμου 4738/2020. Επιπλέον, το άρθρο 35 του νόμου 4818/2021 ορίζει πως η απαλλαγή του οφειλέτη είναι ανεξάρτητη από τη ρευστοποίηση της περιουσίας που ήδη έχει.

#3 Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης

Ο Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης είναι ακόμα μια λειτουργία που εισήχθη στο νέο Πτωχευτικό Νόμο. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 2 του νόμου 4738/2020  εξηγεί την εισαγωγή του. Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό μηχανισμό τριών επιπέδων κινδύνου αφερεγγυότητας, χαμηλού-μέτριου-υψηλού. Έτσι, τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν σημάδια οικονομικής δυσπραγίας πριν αυτή εξελιχθεί σε κρίση.

#4 Πτώχευση Μικρού Αντικειμένου

Στο άρθρο 78 του νόμου 4738/2020, ορίζονται οι πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου. Αυτές προβλέπονται για τους οφειλέτες που ικανοποιούν ένα από τα κριτήρια προσδιορισμού της πολύ μικρής οντότητας, όπως τα προσδιορίζει το άρθρο 2 του ν. 4308/2014. Δηλαδή όταν το σύνολο του ενεργητικού είναι έως 350.000 ευρώ, το καθαρό ύψος του κύκλου εργασιών είναι έως 700.000 ευρώ και ο μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν υπερβαίνει τα 10 άτομα. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, το κριτήριο που αφορά το ενεργητικό εφαρμόζεται στην περιουσία του προσώπου. Επιπροσθέτως, το άρθρο 175 του νόμου 4738/2020 καλύπτει τη διαδικασία πτωχεύσεων μικρού αντικειμένου.

 

Ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας έχει φέρει αλλαγές κι έχει εισάγει λειτουργίες που αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό μας γραφείο για την περίπτωσή σας για να ξεκινήσουμε άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2023 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου