ΝέαΜίσθωση Ακινήτου – Δικαιώματα και Υποχρεώσεις Ενοικιαστή και Ιδιοκτήτη

6 Αυγούστου 2024

Η μίσθωση ακινήτου αποτελεί μια σημαντική οικονομική και νομική δέσμευση τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη. Εντούτοις, είναι σημαντικό να γνωρίζουν και τα δύο μέρη τόσο τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις τους, ώστε να δημιουργηθεί μια αρμονική και αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ τους.

Σ’ αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εκμισθωτών και των μισθωτών.

Δικαιώματα και Υποχρεώσεις του Ενοικιαστή

Δικαιώματα Ενοικιαστή:

  • Δικαίωμα Χρήσης του Ακινήτου: Ο ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το ακίνητο σύμφωνα με τους όρους που συμφωνήθηκαν κι αποτυπώθηκαν στο συμφωνητικό μίσθωσης ακινήτου.
  • Δικαίωμα στην Ιδιωτικότητα: Ο ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το ακίνητο χωρίς παρεμβολές από τον ιδιοκτήτη. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να εισέλθει στο ακίνητο χωρίς πρότερη ειδοποίηση και χωρίς να έχει λάβει τη συναίνεση του ενοικιαστή.
  • Δικαίωμα Επισκευών: Ο ενοικιαστής μπορεί να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να πραγματοποιήσει επισκευές που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καταλληλότητας και τη συντήρηση του χώρου.
  • Δικαίωμα Επιστροφής Εγγύησης: Ο ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να λάβει πίσω το ποσό που είχε καταβάλλει ως εγγύηση κατά την έναρξη της μίσθωσης. Από το ποσό αυτό, αφαιρούνται τυχόν ζημιές που προκλήθηκαν.

Υποχρεώσεις Ενοικιαστή:

  • Καταβολή Μισθώματος: Ο ενοικιαστής υποχρεούται να καταβάλλει το συμφωνημένο μίσθωμα και κατά την ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί στο συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου.
  • Σωστή Χρήση και Καθαριότητα του Ακινήτου: Ο ενοικιαστής πρέπει να χρησιμοποιεί το ακίνητο σύμφωνα με τη χρήση που έχει συμφωνηθεί, αλλά και να το διατηρεί σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, η καθαριότητα και η υγιεινή του χώρου είναι υποχρεώσεις που επιβαρύνουν τον ενοικιαστή.
  • Ειδοποίηση για Επισκευές: Σε περίπτωση βλάβης ή ανάγκης για επισκευές, ο ενοικιαστής οφείλει να ειδοποιήσει άμεσα τον ιδιοκτήτη.
  • Μη Παραβίαση των Όρων Μίσθωσης: Ο ενοικιαστής πρέπει να συμμορφώνεται με όλους τους όρους που έχουν υπογραφεί στο μισθωτήριο. Για παράδειγμα, τέτοιοι όροι αφορούν τη χρήση του χώρου και τα κατοικίδια.

Δικαιώματα και Υποχρεώσεις του Ιδιοκτήτη

Δικαιώματα Ιδιοκτήτη:

  • Λήψη Μισθώματος: Ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να λαμβάνει το συμφωνημένο μίσθωμα στην ώρα του.
  • Λήξη της Μίσθωσης: Ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την λήξη της μίσθωσης και την εκκένωση του ακινήτου. Επιπλέον, έχει το δικαίωμα να μην περιμένει το τέλος της περιόδου μίσθωσης εάν ο ενοικιαστής παραβιάζει σοβαρά τους όρους της μίσθωσης.
  • Παρακράτηση Εγγύησης: Ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να κρατήσει ολόκληρο ή ένα μέρος του ποσού της εγγύησης εάν ο μισθωτής δεν έχει καταβάλει ενοίκια, εάν έχει προκαλέσει ζημιές, έχει αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς ή αποχωρήσει πρόωρα.

Υποχρεώσεις Ιδιοκτήτη:

  • Παράδοση του Ακινήτου: Ο ιδιοκτήτης πρέπει να παραδώσει το ακίνητο στον ενοικιαστή σε καλή και κατοικίσιμη κατάσταση.
  • Συντήρηση και Επισκευές: Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση του ακινήτου και την πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης.
  • Σύνταξη Συμφωνητικού Μίσθωσης: Ο ιδιοκτήτης οφείλει να αποτυπώσει τη συμφωνία σ’ ένα συμφωνητικό μίσθωσης, στο οποία αναγράφονται όλοι οι όροι της μίσθωσης.

Η καλή σχέση μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη προκύπτει από την αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τους. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο μας εάν αντιμετωπίζετε κάποιο ζήτημα με τη μίσθωση του ακινήτου σας.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2023 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου