Πολύ συχνά η αστυνομία προχωρά στη σύλληψη δραστών για κατοχή και χρήση ναρκωτικών και εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις περιπτώσεις όμως, αφορούν άτομα που κατέχουν αυτές τις ουσίες για προσωπική χρήση, κι έτσι η ποσότητά τους είναι μικρή.
Σ’ αυτό το άρθρο, θα μελετήσουμε την ελληνική νομοθεσία σχετικά με τις εξαρτησιογόνες ουσίες, καθώς και τις ποινές που προβλέπονται στα πλαίσιά της.
Νομοθεσία Σχετικά με τις Ναρκωτικές Ουσίες
Ο κύριος νόμος που ασχολείται με τις ναρκωτικές ουσίες είναι ο νόμος 4139/2013 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, ο οποίος αντικατέστησε τον νόμο 3459/2006 που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
Στο άρθρο 1 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ο όρος «ναρκωτικά» ως οι ουσίες με διαφορετική χημική δομή και διαφορετική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και με κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα τη μεταβολή της θυμικής κατάστασης του χρήστη και την πρόκληση εξάρτησης διαφορετικής φύσης, ψυχικής ή και σωματικής. Επιπλέον, σ’ αυτές τις ουσίες υπάγονται και αυτές που προκαλούν την ανακούφιση των χρονίως πασχόντων από τα συμπτώματα της νόσου τους, για την οποία αυτές κρίνονται ιατρικά επιβεβλημένες.
Τα ναρκωτικά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, στο νόμο 3459/2006 υπάρχουν οι πίνακες Α’, Β’, Γ’ και Δ’ που κατατάσσουν τις ουσίες. Βέβαια, ο ίδιος νόμος αναφέρει πως οι πίνακες μπορούν να ανανεώνονται μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μετά από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών.
Στις παραπάνω ουσίες όμως, δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα, τα οποία προέρχονται από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L και τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μέχρι 0,2%, όπως έχει καθοριστεί από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Ποινές που Προβλέπονται
Ο νόμος 4139/2013 προχωρά και στον καθορισμό των ποινών που επιβάλλονται στα πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί για κατοχή και χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 29 του νόμου 4139/2013 ορίζει πως η ποινή για ένα άτομο που, για δική του αποκλειστικά χρήση, προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση ή κάνει χρήση αυτών ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, ανέρχεται μέχρι τους πέντε (5) μήνες.
Η διαπίστωση για το σκοπό της κατοχής και χρήσης πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη το είδος της ουσίας, την καθαρότητα και την ποσότητά της, αλλά και τη συχνότητα χρήσης, το χρόνο χρήσης, την ημερήσια δόση και τις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης του συγκεκριμένου χρήστη. Επιπλέον, ο δράστης που υπάγεται σ’ αυτήν την κατηγορία μπορεί να κριθεί ατιμώρητος, εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η πράξη ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί. Ακόμα, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην παράγραφο 3 του άρθρου 29 οι καταδικαστικές αποφάσεις για κατοχή και χρήση ναρκωτικών για προσωπική χρήση δεν καταχωρίζονται στα αντίγραφα των δελτίων ποινικού μητρώου.
Όπως διαφαίνεται, ο καθορισμός της ποινής για κατοχή και χρήση ναρκωτικών ουσιών πραγματοποιείται μετά από προσεκτική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης. Μαζί με το είδος της ουσίας, ελέγχονται και άλλοι παράγοντες που φανερώνουν τη σχέση του χρήστη με την ουσία. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο μας εάν αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο ζήτημα.