Οι έννοιες της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης είναι νομικοί όροι που συχνά προκαλούν σύγχυση. Αυτό συμβαίνει γιατί και οι δύο αναφέρονται σε μορφές μη υλικής ζημίας που μπορεί να υποστεί κάποιος εξαιτίας της παράνομης πράξης ενός τρίτου. Εντούτοις, οι όροι αυτοί διαφέρουν ως προς τη φύση, τη νομική τους βάση, αλλά και τις συνέπειες που έχουν.
Σ’ αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι η ηθική βλάβη, τι η ψυχική οδύνη και ποιες είναι οι διαφορές τους.
Ηθική Βλάβη
Η ηθική βλάβη είναι ο όρος που περιγράφει την προσβολή της προσωπικότητας ενός ατόμου και περιλαμβάνει και τα άυλα συμφέροντα που σχετίζονται με αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί τη ζημία που υφίσταται κάποιος όταν θίγεται η τιμή, η υπόληψη και η αξιοπρέπειά του. Για παράδειγμα, ηθική βλάβη έχουμε μετά από συκοφαντία, δυσφήμιση, παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, ή άλλες πράξεις που προσβάλλουν την προσωπικότητα κάποιου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η έννοια της ηθικής βλάβης δεν είναι συνδεδεμένη αποκλειστικά με την ψυχική ή σωματική ταλαιπωρία του θιγόμενου.
Σε νομικό πλαίσιο, το άτομο που υφίσταται ηθική βλάβη μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από τον υπαίτιο της βλάβης. Τόσο το άρθρο 59 όσο και το άρθρο 932 του αστικού κώδικα αναφέρονται στην ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, κάνοντας λόγο για χρηματική ικανοποίησή της.
Ψυχική Οδύνη
Από την άλλη πλευρά, έχουμε την έννοια της ψυχικής οδύνης. Πρόκειται για έναν όρο που αναφέρεται στη συναισθηματική και ψυχική ταλαιπωρία που βιώνει ένα άτομο εξαιτίας της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Σαν έννοια, δεν είναι τόσο ευρεία όσο είναι αυτή της ηθικής βλάβης, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά στην περίπτωση θανάτου. Ο θάνατος μπορεί να έχει περιέλθει σκόπιμα ή να είναι αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, όπως τροχαίο, εργατικό ατύχημα ή ιατρικό λάθος.
Η αποζημίωση για ψυχική οδύνη αποσκοπεί στην ανακούφιση του ψυχικού πόνου και αποδίδεται σε συγγενείς ή πολύ κοντινά πρόσωπα του θανόντος. Ενδεικτικά, μπορούν να τη διεκδικήσουν ο σύζυγος, οι γονείς και τα τέκνα του θύματος. Μάλιστα, αυτό ορίζεται από το άρθρο 932 του αστικού κώδικα, το οποίο αναφέρει πως «σε περίπτωση θανάτωσης προσώπου η χρηματική αυτή ικανοποίηση μπορεί να επιδικαστεί στην οικογένεια του θύματος λόγω ψυχικής οδύνης».
Διαφορές μεταξύ Ηθικής Βλάβης και Ψυχικής Οδύνης
Όπως ίσως έχει ήδη γίνει εμφανές, η ηθική βλάβη και η ψυχική οδύνη έχουν σημαντικές διαφορές παρά τις ομοιότητές τους. Η ηθική βλάβη σχετίζεται κυρίως με την προσβολή της προσωπικότητας και της φήμης, ενώ η ψυχική οδύνη αφορά την συναισθηματική ταλαιπωρία λόγω απώλειας προσφιλούς προσώπου. Επιπλέον, η ηθική βλάβη μπορεί να περιέλθει από οποιαδήποτε μορφή προσβολής, ενώ η ψυχική οδύνη είναι μια στενή έννοια που σχετίζεται συγκεκριμένα με την απώλεια ζωής.
Το ίδιο αντικατοπτρίζεται και στην αποζημίωση που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις. Η αποζημίωση για ηθική βλάβη αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ζημίας στην προσωπικότητα του ατόμου. Από την άλλη, η αποζημίωση για ψυχική οδύνη αποσκοπεί στην ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο, υπογραμμίζοντας τη διαφορά των δύο νομικών όρων.
Η ηθική βλάβη και η ψυχική οδύνη είναι δύο διαφορετικές νομικές έννοιες που αντιμετωπίζουν διαφορετικές μορφές μη υλικής ζημίας. Η κατανόηση των διαφορών αυτών είναι σημαντική για την προστασία των δικαιωμάτων των θιγόμενων και για το σωστό νομικό χειρισμό της υπόθεσης. Ελάτε σ’ επικοινωνία με το δικηγορικό γραφείο μας για να μάθετε περισσότερα.