ΝέαΔιεθνές Εμπορικό Δίκαιο: Τι Πρέπει να Προσέξετε

17 Δεκεμβρίου 2024

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται όχι μόνο μέσα στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο συγκεντρώνει όλους τους νομικούς κανόνες που διέπουν αυτές τις εμπορικές σχέσεις.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου οι συναλλαγές διασχίζουν σύνορα, η κατανόηση των αρχών και των νομικών πλαισίων που διέπουν το διεθνές εμπόριο είναι κρίσιμη για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Σ’ αυτό το άρθρο, έχουμε μαζέψει τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξετε σε αυτό τον τομέα.

#1 Η Σύμβαση και οι Όροι της Εμπορικής Συναλλαγής

Η σύμβαση αποτελεί την καρδιά της διεθνούς εμπορικής σχέσης, όπως εξάλλου και κάθε άλλης εμπορικής συναλλαγής. Όταν μια επιχείρηση συμφωνεί με έναν διεθνή συνεργάτη για την πώληση ή αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, η σύμβαση πρέπει να είναι σαφής και να καθορίζει τους όρους της συμφωνίας. Ενδεικτικά, οι όροι περιλαμβάνουν την τιμή, τους όρους παράδοσης, τις υποχρεώσεις των μερών και τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών.

Τα δύο μέρη συμφωνούν για αυτούς τους όρους, χωρίς κάποιον επίσημο περιορισμό από τη νομοθεσία. Ωστόσο, έχει καθιερωθεί η χρήση των 11 διεθνών εμπορικών κανόνων Incoterms που διευκολύνουν τη διεκπεραίωση των εμπορικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

#2 Οι Διεθνείς Οργανισμοί και Συμφωνίες

Το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο δεν είναι απλώς μια σειρά κανόνων, αλλά και μια σειρά συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ κρατών και διεθνών οργανισμών. Οι κυριότεροι διεθνείς οργανισμοί που επηρεάζουν το εμπόριο είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και η Διεθνής Σύμβαση για την Πώληση Εμπορευμάτων (CISG).

Από τη μια πλευρά, ο ΠΟΕ ασχολείται με τη ρύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου και την επίλυση εμπορικών διαφορών. Από την άλλη πλευρά, η CISG παρέχει ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο για τις διεθνείς πωλήσεις αγαθών. Εάν σκοπεύετε να ανοιχτείτε σε μια παγκόσμια αγορά, πρέπει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις εν λόγω συμφωνίες για να γνωρίζετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας.

#3 Η Επίλυση Διαφορών και Η Διαιτησία

Η επίλυση διαφορών είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διεθνείς επιχειρήσεις προτιμούν τη διαιτησία αντί για τη δικαστική επίλυση των διαφορών λόγω της ταχύτητας και του ουδέτερου χαρακτήρα των διαιτητικών διαδικασιών. Οι διαιτητικές αποφάσεις μπορούν να εκτελεστούν σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμο, εφόσον πάνω από 170 κράτη υπέγραψαν τη Σύμβαση της Νέας Υόρκης το 1958, όπου και καθιερώθηκε.

#4 Προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Με την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και της βιομηχανικής ιδιοκτησίας έχει γίνει πιο απαραίτητη από ποτέ. Το Διεθνές Δίκαιο παρέχει πλαίσια για την προστασία ευρεσιτεχνιών, σημάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και πνευματικών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά, αυτά τα δικαιώματα έχουν καθιερωθεί με τη Σύμβαση της Βέρνης, τη Σύμβαση της Ρώμης και τη Συνθήκη TRIPS μεταξύ άλλων.

 

Οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις αποτελούν ξεχωριστές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι διατάξεις του Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου καθορίζουν κάθε πτυχή της εμπορικής διαδικασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο μας για να μάθετε ποια θα πρέπει να είναι το επόμενό σας βήμα.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2024 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου