ΝέαΔασικοί Χάρτες και Δόμηση – Τι Ισχύει Σήμερα

2 Απριλίου 2025

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα εργαλείο με στόχο τον καθορισμό και την προστασία των δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα. Μέσω αυτών, διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση της γης, εφόσον ανατρέχοντας σε αυτούς διαπιστώνονται και αποτρέπονται οι καταπατήσεις. Επιπλέον, εγγυώνται πως η δόμηση σε μια περιοχή είναι συμβατή με την τρέχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.

Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό μιας και επικαιροποιήσεις στους δασικούς χάρτες επιφέρουν αλλαγές. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι ισχύει σήμερα στην ελληνική νομοθεσία.

Τι Είναι οι Δασικοί Χάρτες;

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ψηφιακά αρχεία που καταγράφουν και αποτυπώνουν τις εκτάσεις που θεωρούνται δάση ή δασικές σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη δασική νομοθεσία. Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση στη νομοθεσία (άρθρο 153, ν. 4389/2016), οι πράσινοι πόροι απεικονίζονται σε αεροφωτογραφικό ή χαρτογραφικό υλικό, συνοδευόμενο από φωτοερμηνευτικά στοιχεία των πρόσφατων και ιστορικών αεροφωτογραφιών, τις διοικητικές πράξεις και τα διαθέσιμα στοιχεία της δασικής υπηρεσίας. Όλες αυτές οι πληροφορίες απαρτίζουν τους δασικούς χάρτες, για τους οποίους την τεχνική και διοικητική κατάρτιση έχουν οι τοπικές ή δημοτικές κοινότητες.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την παράγραφο 2 του άρθρου 153, το οποίο ορίζει πως ως βάση για τον προσδιορισμό των δασικών εκτάσεων λαμβάνεται η παλαιότερη και η πλησιέστερη προς το χρόνο κατάρτισης του δασικού χάρτη με αεροφωτογραφία. Σε περίπτωση που η παλαιότερη αεροφωτογράφιση δεν καλύπτει τις απαιτήσεις, θα χρησιμοποιηθεί η αεροφωτογράφιση του έτους 1960.

Δόμηση σε Δασικές Εκτάσεις – Το Θεσμικό Πλαίσιο

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η δόμηση σε εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές είναι αυστηρά περιορισμένη. Οι κύριοι κανόνες που ισχύουν σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Απαγόρευση Οικοδομικών Δραστηριοτήτων – Σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δάση ή δασικές δεν επιτρέπεται η ανέγερση νέων κτισμάτων, εκτός αν υπάρχει κάποια ειδική εξαίρεση. Οι εκτάσεις που ρυθμίζονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας από έναν κωδικό. Για παράδειγμα, ο κωδικός ΠΔ χαρακτηρίζει τις δασικές εκτάσεις με τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού.
  • Νομιμοποίηση Αυθαίρετων Κτισμάτων – Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα δασικά αυθαίρετά τους για 30 χρόνια, εφόσον αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο ν. 4658/2020 αναφέρει ενδεικτικά πως οι διατάξεις αφορούν κατοικίες που έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011.
  • Διαδικασία Αντιρρήσεων – Από τη στιγμή της ανάρτησης ενός δασικού χάρτη, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις εντός 60ημέρων, όπως ορίζει το άρθρο 153 του νόμου 4389/2016. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αντίρρησης, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει τόσο σε μεταβίβαση όσο και σε αγοραπωλησία της έκτασης.

Η δόμηση σε δασικές εκτάσεις υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς για την προστασία των δασικών εκτάσεων της χώρας μας. Ως εκ τούτου, οι δασικοί χάρτες συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Φυσικά, υπάρχουν λύσεις για τους ιδιοκτήτες κατοικιών σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο μας για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε.

https://lianapap.gr/wp-content/uploads/2021/06/greek.png
Γραφεία Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 24 Θεσσαλονίκη T.K. 54627
Γραφεία Αθηνών
Ναυαρίνου 12, Κολωνάκι, 3ος όροφος, Αθήνα
info@lianapap.gr mediationliana@gmail.com

Follow us:

Το Δικηγορικό γραφείο της Λιάνας Βασιλείας Παπαδοπούλου – Αναστασίας Καλαντζή και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, είναι μια σύγχρονη εταιρεία με γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

© 2024 Λιάνα Παπαδοπούλου, Development SocialMe.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου